Društvo za fenilketonurijo Slovenije

Slovenian Society for Phenylketonuria

Ocvirkovi cmoki

OCVIRKOVI CMOKI

 

Sestavine (za 3 cmoke):

testo:

70 g moke HammerMuehle = 8,4 mg Phe

10 g rumenjak = 78,9 mg Phe

15 g skute = 61,5 mg Phe

180 g kuhanega krompirja = 115,9 mg Phe

16 g zdroba (gresa) HammerMuehle= 3,2 mg Phe

sol, muškatni orešček

nadev:

50 g  jedilnih ocvirkov= 398 mg Phe

10 g čebule = 3,5 mg Phe

0,5 g česna = 1,07 mg Phe

peteršilj,

sol, poper, kumina

 

SKUPAJ =  670,5 mg Phe

Postopek:

Za nadev: čebulo narežemo na drobne kocke. Ocvirke sesekljamo. Čebulo in ocvirke zlatorumeno zapečemo in vmešamo sesekljan peteršilj (če ocvirki ne spustijo dovolj maščobe dodamo še 1 čajno žličko masti). Ocvirke začinimo s soljo, poprom (lahko ga opustimo), mleto kumino in strtim česnom. Maso ohladimo, nato jo stisnemo, da se izcedi odvečna maščoba-to maščobo prihranimo za pripravo tenstanega zelja (glej "tenstano zelje!").

Krompir skuhamo v osoljeni vodi, nato ga odcedimo, olupimo in še vročega zmečkamo. Dodamo rumenjak, moko, zdrob, skuto,  sol in muškatni orešček ter zgnetemo v gladko testo. Testo naj počiva približno 10 minut.

Iz testa oblikujemo 3 kepe, ki jih na roki oblikujemo v okrogle ploskve, nadevamo jih z ocvirkovo maso in oblikujemo cmoke.

Rahlo osoljeno vodo zavremo, v vodo položimo cmoke in jih na majhnem ognju kuhamo približno 12 minut, nato jih vzamemo s penovko ven iz vode. Serviramo jih skupaj s tenstanim zeljem.

 

Čas priprave: cca. 1h 30 min.

 

Priloga: tenstano zelje (za 1 cmok)=27,5 mg Phe:

80 g kislega zelja = 24 mg Phe

5 g čebula = 1,75 mg Phe

5 g masti od scvrenih ocvirkov = 0 mg Phe

ščep sladkorja, vegeta, sol

 

Na masti, ki smo jo shranili od "ocvirkove mase", ocvremo sesekljano čebulo, da zarumeni (po potrebi mast še dodamo). Dodamo kislo zelje, sladkor, vegeto in po okusu še sol ter pokrito zelje tenstamo cca. 15 minut oziroma dokler se zelje ne omehča. Če želimo zelje zgostiti, ob praženju čebule dodamo še 1g HammerMuehle moke (=0,12mgPhe) in po potrebi ob dušenju zelju dodamo malo tople vode.

 

 

1 porcija = 1 cmok= 223, 5 mg Phe

Copyright © 2012 by VEGSScreativeSTUDIO . All Rights Reserved.

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd