Ocvirkovi cmoki
OCVIRKOVI CMOKI
Sestavine (za 3 cmoke):
testo:
70 g moke HammerMuehle = 8,4 mg Phe
10 g rumenjak = 78,9 mg Phe
15 g skute = 61,5 mg Phe
180 g kuhanega krompirja = 115,9 mg Phe
16 g zdroba (gresa) HammerMuehle= 3,2 mg Phe
sol, muškatni orešček
nadev:
50 g jedilnih ocvirkov= 398 mg Phe
10 g čebule = 3,5 mg Phe
0,5 g česna = 1,07 mg Phe
peteršilj,
sol, poper, kumina
SKUPAJ = 670,5 mg Phe
Postopek:
Za nadev: čebulo narežemo na drobne kocke. Ocvirke sesekljamo. Čebulo in ocvirke zlatorumeno zapečemo in vmešamo sesekljan peteršilj (če ocvirki ne spustijo dovolj maščobe dodamo še 1 čajno žličko masti). Ocvirke začinimo s soljo, poprom (lahko ga opustimo), mleto kumino in strtim česnom. Maso ohladimo, nato jo stisnemo, da se izcedi odvečna maščoba-to maščobo prihranimo za pripravo tenstanega zelja (glej "tenstano zelje!").
Krompir skuhamo v osoljeni vodi, nato ga odcedimo, olupimo in še vročega zmečkamo. Dodamo rumenjak, moko, zdrob, skuto, sol in muškatni orešček ter zgnetemo v gladko testo. Testo naj počiva približno 10 minut.
Iz testa oblikujemo 3 kepe, ki jih na roki oblikujemo v okrogle ploskve, nadevamo jih z ocvirkovo maso in oblikujemo cmoke.
Rahlo osoljeno vodo zavremo, v vodo položimo cmoke in jih na majhnem ognju kuhamo približno 12 minut, nato jih vzamemo s penovko ven iz vode. Serviramo jih skupaj s tenstanim zeljem.
Čas priprave: cca. 1h 30 min.
Priloga: tenstano zelje (za 1 cmok)=27,5 mg Phe:
80 g kislega zelja = 24 mg Phe
5 g čebula = 1,75 mg Phe
5 g masti od scvrenih ocvirkov = 0 mg Phe
ščep sladkorja, vegeta, sol
Na masti, ki smo jo shranili od "ocvirkove mase", ocvremo sesekljano čebulo, da zarumeni (po potrebi mast še dodamo). Dodamo kislo zelje, sladkor, vegeto in po okusu še sol ter pokrito zelje tenstamo cca. 15 minut oziroma dokler se zelje ne omehča. Če želimo zelje zgostiti, ob praženju čebule dodamo še 1g HammerMuehle moke (=0,12mgPhe) in po potrebi ob dušenju zelju dodamo malo tople vode.
1 porcija = 1 cmok= 223, 5 mg Phe