Kuharski tečaj - odrasli
Recepti 2014
Recepte iz otroškega in odraslega kuharskega tečaja 2014, primerne za tiskanje si lahko prenesete tukaj (klikni)
KRUH PRIPRAVLJEN V TOASTERJU (opekač kruha)
20 rezin
Sestavine
360 g mešanice moke Loprofin
1 zavitek suhega kvasa
1 dl olja
4 dl Milupa Lp napitek ali Loprofin PKU mleko
1 odmerek Loprofin jajčni nadomestek
sol, poper, zelišča (kumina)
Priprava
1 odmerek Loprofin jajčnega nadomestka = 5g prahu Loprofin jajčnega nadomestka zmešanega z malo vode.
V posodo stresite mešanico moke Loprofin, dodajte kvas, olje sol, Milupa Lp napitek ali Loprofin PKU mleko ter 1 odmerek Loprofin jajčnega nadomestka. Dodajte zelišča.
Vse sestavine zmešajte z električnim mešalcem. Pripravljeno maso pokrijte in pustite stati na toplem prostoru 30 minut.
1 žlico mase vlijte v segret toaster. 1 žlica mase = 1 porcija
Čas peke: 15 minut
Različne možnosti priprave
V maso lahko dodate 2 žlici paradižnikovega pireja (mezge) – dobili boste odličen kruh z okusom paradižnika.
V maso lahko dodate 2 žlici nizkobeljakovinske majoneze – okus kruha bo še boljši.
Kruh lako namažete z maslom, margarino ali z začinjenim namazom.
Prehranska vrednost:
|
Phe (mg) |
beljakovine (g) |
ogljikovi hidrati (g) |
maščobe (g) |
Energijska vrednost (kcal) |
1 rezina |
6 |
0,12 |
26 |
5,6 |
157 |
KRUH Z LOPROFIN PKU MLEKOM ALI MILUPA LP NAPITKOM
20 rezin
Sestavine
500 g mešanice moke Loprofin
1 zavitek suhega kvasa
1 dl mineralne vode z mehurčki
5 dl Milupa Lp napitek ali Loprofin PKU mleko
100 g kuhanega krompirja
3 čajne žlice olivnega olja
3 stroki česna
sol, poper ali zelišča
Priprava
V posodo stresite mešanico moke Loprofin, dodajte kvas, olje, sol, Milupa Lp napitek ali Loprofin PKU mleko, mineralno vodo, ter dodajte pretlačen česen, pretlačen krompir in zelišča po želji.
Vse sestavine zmešajte z električnim mešalcem. Pripravljeno maso stresite v podolgovat pekač (za štruco), pokrijte ter pustite stati na toplem prostoru 30 minut.
Pecite v predhodno ogreti pečici. 10 minut pred koncem peke kruh premažite z oljem.
Temperatura pečenja: 180oC
Čas pečenja: 25-30 minut
Prehranska vrednost:
|
Phe (mg) |
beljakovine (g) |
ogljikovi hidrati (g) |
maščobe (g) |
Energijska vrednost (kcal) |
20 rezin |
281 |
5 |
517 |
111 |
3140 |
1 rezina |
14 |
0,3 |
26 |
5,6 |
157 |
KRUH - ŠTRUČKE
600 g
Sestavine
400 g mešanice moke Loprofin
20 g suhega kvasa
1 ščepec sladkorja
30 g masla
1 čajna žlička soli
250 ml mineralne vode z mehurčki
mešanice moke Loprofin zamesenje
olje za premaz
Priprava
V večjo posodo stresite mešanico moke Loprofin, na sredini naredite vdolbinico in vanjo dodajte kvas ter ga posujte z sladkorjem. Ob robu posode na moko dodajte maslo in sol. Vse sestavine zmešajte z električnim mešalcem. Nato masi dodajte vodo in pričnite mesiti. Med samim mesenjem lahko dodajate moko. Testo razpolovite, da dobite dve štruci. Pekač namažete z malo masla ter obe štruci položite vanj. Pustite stati na toplem prostoru 30 minut. Na obe štruci z nožem naredimo zareze.
Pecite v predhodno ogreti pečici. 10 minut pred koncem peke štruci premažite z oljem.
Temperatura pečenja: 220oC
Čas pečenja: 30 minut
Prehranska vrednost:
količina |
Phe (mg) |
beljakovine (g) |
ogljikovi hidrati (g) |
maščobe (g) |
Energijska vrednost (kcal) |
100 g |
25 |
0,6 |
62 |
2 |
250 |
HAMBURGER Z OCVRTIM KROMPIRČKOM
Sestavine
2 kos kruha (štručke)
2 kos Loprofin Lyonare art (mesni narezek)
Dodatki
ketchup
gorčica
majoneza
ajvar
Zelenjava za hamburger po vaši želji
solata
paradižnik
paprika
čebula
Priprava
Štruco kruha prepolovite. V ponvi segrejte olje in v njem ocvrite mesni narezek z obeh strani. V prepolovljeno štruco položite ocvrt mesni narezek, dodajte zelenjavo po želji ter dodatke.
K hamburgerju lahko postrezite ocvrt krompirček, vendar bodite pozorni na dnevni vnos fenilalanina.
Prehranska vrednost:
količina |
Phe (mg) |
beljakovine (g) |
ogljikovi hidrati (g) |
maščobe (g) |
Energijska vrednost (kcal) |
100 g |
83 |
1,7 |
65,4 |
8,5 |
347 |
ENOSTAVEN NIZKOBELJAKOVINSKI ZELENJAVNI BOLOGNESE
Sestavine
1–2 čajne žličke olivnega olja
1 majhen korenček (drobno nasekljan)
1 majhna čebula (drobno nasekljana)
1 strok česna (pretlačenega)
1/2 majhne rdeče paprike (drobno nasekljana)
3 majhne gobe (drobno nasekljan)
1 kos zelene (drobno nasekljana)
1 pločevinka sesekljanega paradižnika
Sol, črn poper
1 čajna žlička sveže nasekljane bazilike (1/2 čajne žličke posušene bazilike)
Priprava
V srednje veliki ponvi segrejte olje. Čebulo in česen pecite 2-3 minute, dokler se ne zmehčata. Dodajte ostalo zelenjavo in pecite še 3-4 minute. V ponev dodajte paradižnik iz konzerve, sol, poper in baziliko. Vse skupaj dušite 15-20 minut dokler se zelenjava ne zmehča. Postrezite z sveže kuhanimi testeninami Loprofin.
Prehranske vrednosti so odvisne od različnih sestavin v obroku.
LOPROFIN KLOBASE V TESTU
Sestavine
400 g mešanice moke Loprofin
1 zavitek suhega kvasa
10 g sladkorja
100 ml kisle smetane Mileram 33 % m.m.
8 žlic olivnega olja
200 ml Loprofin PKU mleko
10 g soli
Priprava
V posodo stresite mešanico moke Loprofin, dodajte kvas, sol, sladkor ter premešajte. Postopno dolijte Loprofin PKU mleko in mešajte dokler teste ne postane gladko.
Testo zvaljajte in narežite na 2 cm široke in 25 cm dolge trakove. Iz pločevinke vzemite Loprofin Wiener klobase in jih zavijte v testo. Če želite, lahko klobaso pred samim zavijanjem pomočite v ajvar, katchup ali majonezo. Klobase zavite v testo položite v pekač in pecite v predhodno ogreti pečici. Klobase so pečeno, ko je testo zlato rumeno barvo.
Temperatura pečenja: 170oC
Čas pečenja: max. 30 minut
Klobase lahko postrežete skupaj z ketchupom, ajvarjem, gorčico ali majonezo.
Prehranska vrednost:
količina |
Phe (mg) |
beljakovine (g) |
ogljikovi hidrati (g) |
maščobe (g) |
Energijska vrednost (kcal) |
100 g |
249 |
11 |
40 |
11,8 |
52 |
ZELENJAVNI POLPETI
Sestavine
200 g krompirja
2 čebuli
8 strokov česna (olupljen in narezan)
200 g gob
100 g korenja
1 l olja
2 odmerka Loprofin jajčni nadomestek
150 g drobtine
sol, poper, vegeta
1 odmerek Loprofin jajčnega nadomestka = 5g prahu Loprofin jajčnega nadomestka zmešanega z malo vode.
Priprava
Nasekljano čebulo dušite v ponvi, dodajte sol, poper in česen. V primeru, da imate gobe iz pločevinke jih nasekljajte na majhne koščke, če imate sveže, jih nasekljane in podušite. V drugi posodi skuhajte krompir. Vse sestavine zmešajte v posodi, dodajte Loprofin jajčni nadomestek ter mešanico začimb. Oblikujte majhne polpete, ter jih povaljajte v drobtinah. Pecite v vročem olju, da zlato porumenijo.
Polpete lahko postrežete z Loprofin rižem ali nizkobeljakovinsko majonezo, ketchupom, ajverjem. Zraven ponudite solato iz paradižnika, paprike, kumar, radiča, zelene solate in korenja.
Prehranska vrednost:
količina |
Phe (mg) |
beljakovine (g) |
ogljikovi hidrati (g) |
maščobe (g) |
Energijska vrednost (kcal) |
100 gram |
58 |
1,1 |
3,4 |
6,5 |
97 |
VIKTORIJINA BISKVITNA TORTA
Sestavine
300g mešanice moke Loprofin
150g sladkor v prahu
150g mehke margarine
3 čajne žličke pecilnega praška
4 čajne žličke Loprofin jajčnega nadomestka
225ml Loprofin PKU mleko
Nekaj kapljic vanilijevega koncentrata
Priprava
V posodo stresite mešanico moke Loprofin, margarino, sladkor, Loprofin jajčni nadomestek in pecilni prašek. Vse sestavine zmešajte z električnim mešalcem, dokler ne dobite zmes podobno fino mletim drobtinam. Dodajte vodo ali Loprofin PKU mleko ter vanilijev koncentrat. Mešajte dokler ne dobite kremaste in gladke mase. Pripravljeno maso razdelite na dva dela in vsak del posebej pecite na pekaču (18 cm) 20 do 25 minut na 190°C dokler biskvit ne dobi rahlo zlate barve.
Ko sta oba dela pečena in ohlajena ju namažite z marmelado ter združite.
Torto potresemo s sladkorjem v prahu, lahko jo okrasite z rozinami ali kokosom v prahu.
Temperatura pečenja: 190oC
Čas pečenja: 20-25 minut
Prehranska vrednost:
količina |
Phe (mg) |
beljakovine (g) |
ogljikovi hidrati (g) |
maščobe (g) |
Energijska vrednost (kcal) |
100 g |
8 |
0,3 |
55 |
16 |
362 |
MAFINI IZ JABOLK IN KORENJA
25 kos
Sestavine
220 g mešanice moke Loprofin
80 g margarine
30 g medu
20 g sladkorja
1 zavitek (5 g) vanilijev sladkor
10 g Loprofin jajčni nadomestek (zmešan z 40 ml vode)
150 ml Milupa Lp napitek ali Loprofin PKU mleko
90 g naribano korenje
100 g naribano jabolko
1 zavitek pecilni prašek
ščepec soli
Priprava
Stepajte Loprofin jajčni nadomestek (skupaj z vodo) dokler ne postane penast. Nato dodajte med, sladkor, vanilijev sladkor, stopljeno margarine. Vse dobro premešajte. Postopoma dodajte Loprofin PKU mleko, mešanico moke Loprofin, pecilni prašek ter sol. Ko dobite gladko mešanico, dodajte naribano korenje in jabolko.
Dodate lahko tudi drugo sadje - hruške, maline, brusnice, višnje.
Pecite v pekaču za mafine ali pa v papirnatih posodicah za mafine dokler ne dobijo zlato rumene barve.
Temperatura pečenja: 180oC
Čas pečenja: 25- 30 minut
Prehranska vrednost:
količina |
Phe (mg) |
beljakovine (g) |
ogljikovi hidrati (g) |
maščobe (g) |
Energijska vrednost (kcal) |
1 komad |
2,8 |
0,1 |
11 |
2,75 |
69 |
LOPROFIN PALAČINKE
15 palačink
Sestavine
220 g mešanice moke Loprofin
1 čajna žlička Loprofin jajčni nadomestek
1 čajna žlička pecilni prašek
2 čajna žlička sladkor
1 šalica smetana na rastlinski bazi (proizvajalec Hole)
0,5 čajna žlička rastlinsko olje
0,5 šalica voda
Priprava
Vse sestavine pomešajte v posodi, da dobite gladko maso. Polovico zajemalke zlijte na ogreto ponev in pecite dokler robovi palačinke ne porumenijo. Nato palačinko preobrnite in pecite še na drugi strani.
Prehranska vrednost:
količina |
Phe (mg) |
beljakovine (g) |
ogljikovi hidrati (g) |
maščobe (g) |
Energijska vrednost (kcal) |
Celotna masa |
22 |
8,4 |
207 |
8,5 |
910 |
1 kos |
1,5 |
0,5 |
14 |
0,6 |
60 |
SIRNI BISKVIT
12-14 biskvitov premera 5 cm
Sestavine
180 g mešanice moke Loprofin
150 ml smetana na rastlinski bazi (proizvajalec Hole)
113,4 g maslo ali margarina
2 čajni žlički pecilni prašek
45 g nizkobeljakovinski sir, na drobno narezan ali nariban
1 čajna žlička sol
1 čajna žlička sladkor
Priprava
Pečico predhodno segrejte na 200°C. V srednje veliko posodo stresite mešanico moke Loprofin, sol, pecilni prašek in sladkor. Dobro premešajte. Margarino ali maslo naribajte in dodajte masi. Dodajte narezan sir in dobro premešajte. V sredini mase naredite vdolbino in dodajte smetano na rastlinski osnovi. Z veliko žlico dobro premešajte. Pustite stati 1 do 2 minuti. Po delovni površini posujte Loprofin moko in maso zvaljajte na debelino 2,5 cm. Iz zvaljane mase izrežite kroge, jih položite na pomaščen pekač in pecite 10-15 minut dokler se ne dvignejo in porumenijo. Ko se biskvit ohladi, ga lahko zamrznete.
Prehranska vrednost:
količina |
Phe (mg) |
beljakovine (g) |
ogljikovi hidrati (g) |
maščobe (g) |
Energijska vrednost (kcal) |
1 kos |
1 |
0,2 |
11 |
6,6 |
125 |