Društvo za fenilketonurijo Slovenije

Slovenian Society for Phenylketonuria

Kuharski tečaj - odrasli

Recepti 2014

Recepte iz otroškega in odraslega kuharskega tečaja 2014, primerne za tiskanje si lahko prenesete tukaj (klikni)

KRUH PRIPRAVLJEN V TOASTERJU (opekač kruha)

20 rezin 

Sestavine                                     

360 g                      mešanice moke Loprofin

1 zavitek                suhega kvasa

1 dl                         olja

4 dl                         Milupa Lp napitek ali Loprofin PKU mleko

1 odmerek             Loprofin jajčni nadomestek

sol, poper, zelišča (kumina)

 

Priprava

1 odmerek Loprofin jajčnega nadomestka = 5g prahu Loprofin jajčnega nadomestka zmešanega z malo vode. 

V posodo stresite mešanico moke Loprofin, dodajte kvas, olje sol, Milupa Lp napitek ali Loprofin PKU mleko ter 1 odmerek Loprofin jajčnega nadomestka. Dodajte zelišča.

Vse sestavine zmešajte z električnim mešalcem. Pripravljeno maso pokrijte in pustite stati na toplem prostoru 30 minut.

1 žlico mase vlijte v segret toaster. 1 žlica mase = 1 porcija

 

Čas peke:               15 minut

 

Različne možnosti priprave 

V maso lahko dodate 2 žlici paradižnikovega pireja (mezge) – dobili boste odličen kruh z okusom paradižnika. 

V maso lahko dodate 2 žlici nizkobeljakovinske majoneze – okus kruha bo še boljši. 

Kruh lako namažete z maslom, margarino ali z začinjenim namazom. 

 

Prehranska vrednost: 

 

Phe

 (mg)

beljakovine (g)

ogljikovi hidrati

(g)

maščobe (g)

Energijska vrednost (kcal)

1 rezina

6

0,12

26

5,6

157

 

KRUH Z LOPROFIN PKU MLEKOM ALI MILUPA LP NAPITKOM

20 rezin 

Sestavine                                                                                    

500 g                      mešanice moke Loprofin

1 zavitek                suhega kvasa

1 dl                         mineralne vode z mehurčki

5 dl                         Milupa Lp napitek ali Loprofin PKU mleko

100 g                      kuhanega krompirja

3 čajne žlice           olivnega olja

3 stroki                   česna

sol, poper ali zelišča

                                         

Priprava
V posodo stresite mešanico moke Loprofin, dodajte kvas, olje, sol, Milupa Lp napitek ali Loprofin PKU mleko, mineralno vodo, ter dodajte pretlačen česen, pretlačen krompir in zelišča po želji.

Vse sestavine zmešajte z električnim mešalcem. Pripravljeno maso stresite v podolgovat pekač (za štruco), pokrijte ter pustite stati na toplem prostoru 30 minut.

Pecite v predhodno ogreti pečici. 10 minut pred koncem peke kruh premažite z oljem.

Temperatura pečenja: 180oC

Čas pečenja: 25-30 minut  

Prehranska vrednost: 

 

Phe

 (mg)

beljakovine (g)

ogljikovi hidrati

(g)

maščobe (g)

Energijska vrednost (kcal)

20 rezin

281

5

517

111

3140

1 rezina

14

0,3

26

5,6

157

  

KRUH - ŠTRUČKE

600 g 

Sestavine                                                                                                                

400 g               mešanice moke Loprofin                                                   

20 g                 suhega kvasa                                                            

1 ščepec          sladkorja                                                                                                      

30 g                 masla                                                                        

1 čajna žlička  soli                                                                            

250 ml            mineralne vode z mehurčki  

mešanice moke Loprofin zamesenje         

olje za premaz 

Priprava
V večjo posodo stresite mešanico moke Loprofin, na sredini naredite vdolbinico in vanjo dodajte kvas ter ga posujte z sladkorjem. Ob robu posode na moko dodajte maslo in sol. Vse sestavine zmešajte z električnim mešalcem. Nato masi dodajte vodo in pričnite mesiti. Med samim mesenjem lahko dodajate moko. Testo razpolovite, da dobite dve štruci. Pekač namažete z malo masla ter obe štruci položite vanj. Pustite stati na toplem prostoru 30 minut. Na obe štruci z nožem naredimo zareze.

Pecite v predhodno ogreti pečici. 10 minut pred koncem peke štruci premažite z oljem. 

Temperatura pečenja: 220oC

Čas pečenja: 30 minut  

Prehranska vrednost: 

količina

Phe

 (mg)

beljakovine (g)

ogljikovi hidrati

(g)

maščobe (g)

Energijska vrednost (kcal)

100 g

25

0,6

62

2

250

 

HAMBURGER Z OCVRTIM KROMPIRČKOM  

Sestavine      

2 kos               kruha (štručke)

2 kos               Loprofin Lyonare art (mesni narezek) 

Dodatki

ketchup

gorčica

majoneza

ajvar 

Zelenjava za hamburger po vaši želji

solata

paradižnik

paprika

čebula 

Priprava
Štruco kruha prepolovite. V ponvi segrejte olje in v njem ocvrite mesni narezek z obeh strani. V prepolovljeno štruco položite ocvrt mesni narezek, dodajte zelenjavo po želji ter dodatke. 


K hamburgerju lahko postrezite ocvrt krompirček, vendar bodite pozorni na dnevni vnos fenilalanina. 

Prehranska vrednost: 

količina

Phe

 (mg)

beljakovine (g)

ogljikovi hidrati

(g)

maščobe (g)

Energijska vrednost (kcal)

100 g

83

1,7

65,4

8,5

 347

 

ENOSTAVEN NIZKOBELJAKOVINSKI ZELENJAVNI BOLOGNESE

Sestavine

1–2 čajne žličke          olivnega olja

1 majhen                    korenček (drobno nasekljan)

1 majhna                    čebula (drobno nasekljana)

1 strok                        česna (pretlačenega)

1/2 majhne                 rdeče paprike (drobno nasekljana)

3 majhne                    gobe (drobno nasekljan)

1 kos                            zelene (drobno nasekljana)

1 pločevinka               sesekljanega paradižnika

Sol, črn poper

1 čajna žlička sveže nasekljane bazilike (1/2 čajne žličke posušene bazilike) 

Priprava
V srednje veliki ponvi segrejte olje. Čebulo in česen pecite 2-3 minute, dokler se ne zmehčata. Dodajte ostalo zelenjavo in pecite še 3-4 minute. V ponev dodajte paradižnik iz konzerve, sol, poper in baziliko. Vse skupaj dušite 15-20 minut dokler se zelenjava ne zmehča. Postrezite z sveže kuhanimi testeninami Loprofin.

 Prehranske vrednosti so odvisne od različnih sestavin v obroku.

  

LOPROFIN KLOBASE V TESTU

Sestavine           

400 g                          mešanice moke Loprofin    

1 zavitek                     suhega kvasa

10 g                            sladkorja

100 ml                        kisle smetane Mileram 33 % m.m.

8 žlic                            olivnega olja

200 ml                        Loprofin PKU mleko

10 g                            soli

 Priprava
V  posodo stresite mešanico moke Loprofin, dodajte kvas, sol, sladkor ter premešajte. Postopno dolijte Loprofin PKU mleko in mešajte dokler teste ne postane gladko. 

Testo zvaljajte in narežite na 2 cm široke in 25 cm dolge trakove. Iz pločevinke vzemite  Loprofin Wiener klobase in jih zavijte v testo. Če želite, lahko klobaso pred samim zavijanjem pomočite v ajvar, katchup ali majonezo. Klobase zavite v testo položite v pekač in pecite v predhodno ogreti pečici. Klobase so pečeno, ko je testo zlato rumeno barvo. 

Temperatura pečenja: 170oC

Čas pečenja: max. 30 minut 

Klobase lahko postrežete skupaj z ketchupom, ajvarjem, gorčico ali majonezo. 

Prehranska vrednost: 

količina

Phe

 (mg)

beljakovine (g)

ogljikovi hidrati

(g)

maščobe (g)

Energijska vrednost (kcal)

100 g

249

11

40

11,8

 52

 

ZELENJAVNI POLPETI 

Sestavine                                                          

200 g               krompirja

2                      čebuli

8 strokov         česna (olupljen in narezan)

200 g               gob

100 g               korenja

1 l                   olja

2 odmerka      Loprofin jajčni nadomestek

150 g               drobtine

sol, poper, vegeta 

1 odmerek Loprofin jajčnega nadomestka = 5g prahu Loprofin jajčnega nadomestka zmešanega z malo vode. 

Priprava
Nasekljano čebulo dušite v ponvi, dodajte sol, poper in česen. V primeru, da imate gobe iz pločevinke jih nasekljajte na majhne koščke, če imate sveže, jih nasekljane in podušite. V drugi posodi skuhajte krompir. Vse sestavine zmešajte v posodi, dodajte Loprofin jajčni nadomestek ter mešanico začimb. Oblikujte majhne polpete, ter jih povaljajte v drobtinah. Pecite v vročem olju, da zlato porumenijo. 

Polpete lahko postrežete z Loprofin rižem ali nizkobeljakovinsko majonezo, ketchupom, ajverjem. Zraven ponudite solato iz paradižnika, paprike, kumar, radiča, zelene solate in korenja. 

Prehranska vrednost: 

količina

Phe

 (mg)

beljakovine (g)

ogljikovi hidrati

(g)

maščobe (g)

Energijska vrednost (kcal)

100 gram

58

1,1

3,4

6,5

97

  

VIKTORIJINA BISKVITNA TORTA

Sestavine

300g                mešanice moke Loprofin

150g                sladkor v prahu

150g                mehke margarine

3 čajne žličke pecilnega praška

4 čajne žličke  Loprofin jajčnega nadomestka

225ml             Loprofin PKU mleko

Nekaj kapljic vanilijevega koncentrata 

Priprava
V posodo stresite mešanico moke Loprofin, margarino, sladkor, Loprofin jajčni nadomestek in pecilni prašek. Vse sestavine zmešajte z električnim mešalcem, dokler ne dobite zmes podobno fino mletim drobtinam. Dodajte vodo ali Loprofin PKU mleko ter vanilijev koncentrat. Mešajte dokler ne dobite kremaste in gladke mase. Pripravljeno maso razdelite na dva dela in vsak del posebej pecite na pekaču (18 cm) 20 do 25 minut na 190°C dokler biskvit ne dobi rahlo zlate barve.

Ko sta oba dela pečena in ohlajena ju namažite z marmelado ter združite.

Torto potresemo s sladkorjem v prahu, lahko jo okrasite z rozinami ali kokosom v prahu. 

 

Temperatura pečenja: 190oC

Čas pečenja: 20-25 minut 

 

Prehranska vrednost: 

količina

Phe

 (mg)

beljakovine (g)

ogljikovi hidrati

(g)

maščobe (g)

Energijska vrednost (kcal)

100 g

8

0,3

55

16

 362

  

MAFINI IZ JABOLK IN KORENJA

25 kos 

Sestavine

220 g                          mešanice moke Loprofin

80 g                            margarine

30 g                            medu

20 g                            sladkorja

1 zavitek (5 g)             vanilijev sladkor

10 g                            Loprofin jajčni nadomestek (zmešan z 40 ml vode)

150 ml                        Milupa Lp napitek ali Loprofin PKU mleko

90 g                            naribano korenje

100 g                          naribano jabolko

1 zavitek                     pecilni prašek

ščepec                         soli

 

Priprava
Stepajte Loprofin jajčni nadomestek (skupaj z vodo) dokler ne postane penast. Nato dodajte med, sladkor, vanilijev sladkor, stopljeno margarine. Vse dobro premešajte. Postopoma dodajte Loprofin PKU mleko, mešanico moke Loprofin, pecilni prašek ter sol. Ko dobite gladko mešanico, dodajte naribano korenje in jabolko. 

Dodate lahko tudi drugo sadje  - hruške, maline, brusnice, višnje.

Pecite v pekaču za mafine ali pa v papirnatih posodicah za mafine dokler ne dobijo zlato rumene barve.

 

Temperatura pečenja: 180oC

Čas pečenja: 25- 30 minut 

 

Prehranska vrednost: 

količina

Phe

 (mg)

beljakovine (g)

ogljikovi hidrati

(g)

maščobe (g)

Energijska vrednost (kcal)

1 komad

2,8

0,1

11

2,75

 69

 

LOPROFIN PALAČINKE

15 palačink 

Sestavine

220 g               mešanice moke Loprofin

1 čajna žlička Loprofin jajčni nadomestek

1 čajna žlička pecilni prašek

2 čajna žlička  sladkor

1 šalica           smetana na rastlinski bazi (proizvajalec Hole)

0,5 čajna žlička rastlinsko olje

0,5 šalica        voda

 

Priprava
Vse sestavine pomešajte v posodi, da dobite gladko maso. Polovico zajemalke zlijte na ogreto ponev in pecite dokler robovi palačinke ne porumenijo. Nato palačinko preobrnite in pecite še na drugi strani.  

Prehranska vrednost:  

količina

Phe

 (mg)

beljakovine (g)

ogljikovi hidrati

(g)

maščobe (g)

Energijska vrednost (kcal)

Celotna masa

22

8,4

207

8,5

910

1 kos

1,5

0,5

14

0,6

60

  

SIRNI BISKVIT

12-14 biskvitov premera 5 cm

Sestavine

180 g               mešanice moke Loprofin

150 ml            smetana na rastlinski bazi (proizvajalec Hole)

113,4 g            maslo ali margarina

2 čajni žlički    pecilni prašek

45 g                nizkobeljakovinski sir, na drobno narezan ali nariban

1 čajna žlička sol

1 čajna žlička  sladkor

 

Priprava

Pečico predhodno segrejte na 200°C. V srednje veliko posodo stresite mešanico moke Loprofin, sol, pecilni prašek in sladkor. Dobro premešajte. Margarino ali maslo naribajte in dodajte masi. Dodajte narezan sir in dobro premešajte.  V sredini mase naredite vdolbino in dodajte smetano na rastlinski osnovi. Z veliko žlico dobro premešajte. Pustite stati 1 do 2 minuti. Po delovni površini posujte Loprofin moko in maso zvaljajte na debelino 2,5 cm. Iz zvaljane mase izrežite kroge, jih položite na pomaščen pekač in pecite 10-15 minut dokler se ne dvignejo in porumenijo. Ko se biskvit ohladi, ga lahko zamrznete.

Prehranska vrednost:  

količina

Phe

 (mg)

beljakovine (g)

ogljikovi hidrati

(g)

maščobe (g)

Energijska vrednost (kcal)

1 kos

1

0,2

11

6,6

125

 

Copyright © 2012 by VEGSScreativeSTUDIO . All Rights Reserved.

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd