Društvo za fenilketonurijo Slovenije

Slovenian Society for Phenylketonuria

Kuharski tečaj - otroci

Recepti 2014

Recepte iz otroškega in odraslega kuharskega tečaja 2014, primerne za tiskanje si lahko prenesete tukaj (klikni)

BIBINA SOLATA


Sestavine :

150              pora                                                         115 mg PHE

400 g          rdečega zelja                                            128 mg PHE

300 g          belega zelja                                                90 mg PHE

1x               glavica zelene solate (približno 300 g )  162 mg PHE

150 g          naribanih bučk                                          84 mg PHE

150 g          naribane kolerabe                                      68 mg PHE 

150 g          naribanega korenja                                    46 mg PHE

.                  oljčno olje                                                     0 mg PHE     

.                  sok 1 limone                                                0 mg PHE

10 g            sezama  - po  želji                                    250 mg PHE

.                  Sol                                                                 0 mg PHE

Postopek :
Zeleno solato zrežemo na trakove in jo stresemo v skledo. Narežemo in dodamo por, rdeče zelje, korenje,belo zelje, kolerabe in bučke. S sestavinami bogato solato posolimo, prelijemo z oljčnim oljem in limoninim sokom ter premešamo. Solato serviramo na krožnik in potresemo  s sezamom. K solati ponudimo kruh.

Celoten recept vsebuje  1147 mg PHE. Brez sezama pa vsebuje 693 mg PHE.

 

GOBJI  PAPRIKAŠ


Sestavine :

500 g        gob                                                              370 mg PHE

3               žlice olja                                                          0 mg PHE

200 g        čebule                                                           70 mg PHE

200 g        paprike                                                        108 mg PHE

150 g        krompirja                                                  150 mg PH E  

20 g          česna                                                             43 mg PHE

200 g        paradižnika                                                   48 mg PHE

90 g          kisle smetane                                              129 mg PHE

.                Peteršilj                                                           0 mg PHE

Postopek :
Gobe, očistimo, operemo in zrežemo na listke. Na olju zarumenimo čebulo, pridamo na listke narezano papriko, gobe in dušimo. Ko se sok posuši, prilijemo malo jušne osnove in jed zgostimo z naribanim krompirjem. Pridamo olupljen in na kocke narezan paradižnik, ter kuhamo, dokler  tekočina ne povre. Izboljšamo s smetano, peteršiljem in strtim česnom. Ponudimo z krompirjem, testeninami ali cmoki.

Celoten recept vsebuje 918 mg PHE.

 

KOLERABICE V OMAKI

Sestavine :

400 g        mlade kolerabice                                        180 mg PHE

30 g          masla                                                            11 mg PHE

20 g          moke                                                               2 mg PHE

.                Sol, poper, mleta kumina                                       sledi

90 g          kisle smetane                                              129 mg PHE

.                sesekljan peteršilj                                                   sledi

Postopek :
Oprano kolerabo olupimo in narežemo na tanke ploščice. Stresemo jo v kozico, dolijemo malo jušne osnove ali vodo ter pokrito dušimo. Medtem segrejemo maslo, zamešamo moko ter zalijemo z decilitrom hladne vode. Mešamo z metlico, da se omaka razpusti ter nato zlijemo po kolerabicah, začinimo ter kuhamo, da se zmehča. Preden jo ponudimo, jo izboljšamo s smetani in peteršiljem.

Celoten recept vsebuje 322 mg PHE.

KORENČKOVI MUFINI

Sestavine :

50 g          jajčnega nadomestka                                      1mg PHE

50 g          rumenjakov nadomestek                               1 mg PHE

100 ml     vode                                                                0 mg PHE

40 dag      sladkorja                                                         0 mg PHE

400 g        naribanega korenja                                    124 mg PHE

250 g        HM moke                                                      30 mg PHE

.                pol pecilnega praška                                      0 mg PHE

.                cimet                                                                       sledi

100 g        rozin                                                              47 mg PHE

½ dl          pomarančnega soka                                       7 mg PHE

Postopek:
Rumenjakov in beljakov jajčni nadomestek zmešamo z vodo ,med mešanjem počasi dodajamo sladkor, moko, pecilni,dolijemo pomarančni sok in dodamo še cimet, korenje in rozine. Zmes pretresemo v pomaščene modelčke in 25 minut pečemo v pečici ogreti na 200 stopinj.

Celoten recept vsebuje 210 mg PHE.

 KUHANA JABOLKA S PUDINGOM

Sestavine :                        

1/2l          vode                                                                0 mg PHE        

300 g        jabolk                                                            27 mg PHE

1 x            vaniljin sladkor                                               0 mg PHE 

1 x            vrečka vaniljinega pudinga                           8  mg PHE     

5 dl           mleka                                                              5 mg PHE

25 g          rjavega sladkorja                                            0 mg PHE

Sestavine :
Jabolka operemo, olupimo in narežemo na četrtine. Kuhamo jih približno 15 minut v pol litra vode z dodanim vaniljevim sladkorjem . Jabolka odcedimo, preložimo v servirne posodice ter prelijemo z pudingom, narejenim po navodilu proizvajalca.

Celoten recept vsebuje 40 mg PHE.

KVAŠENI  FLANCATI

Sestavine :

1 l             moke HM                                                    120 mg PHE

1 x            kavna žlička soli                                              0 mg PHE

1 x            pecilni prašek                                                 0 mg PHE

50 g          sladkorja                                                         0 mg PHE

1 x            vaniljev sladkor                                               0 mg PHE

.                rumenjakov nadomestek dveh jajc                         sledi 

2 žlici       rum                                                                 0 mg PHE

1 x            limonina lupina                                               0 mg PHE

 2 žlici      sladke  smetane                                            24 mg PHE   

20 g          kvasa                                                           110 mg PHE

30 g          masla                                                            11 mg PHE

300 ml     toplo mleko                                                   30 mg PHE

.                olje za cvrtje                                                   0 mg PHE

Postopek :
V moko presejemo in pomešamo pecilni prašek. Ob strani sklede damo sol in v jamico sredi moke vse sestavine razen masla in kvasa. Kvas posebej raztopimo v 3 žlicah mleka in malo sladkorja. Z eno roko dolivamo mleko, z drugo mešamo sestavine z moko, dodamo vzhajan kvas in mleko. Testo naj bo mehkejše kot za potico. Prilijemo raztopljeno maslo in testo dobro pregnetemo .Pokrijemo, da vzhaja dobro uro ter ga nato razvaljamo za prst debelo. Zrežemo na pravokotnike in v vsakega dvakrat zarežemo. Med tem časom segrejemo olje in začnemo cvrti, vmes jih obrnemo. Ko so rahlo ohlajeni jih potresemo s sladkorjem.    

Celoten postopek vsebuje 295  mg PHE.

LIMONOV SADNI KOLAČ

Sestavine :

125 g                 zmehčanega masla                             45 mg PHE

300 g s               ladkorja                                                 0 mg PHE

                          jajčni nadomestek  treh jajc                 1 mg PHE

.                         nastrgana lupina ene limone                0 mg PHE

250 g                 moke                                                   30 mg PHE

125 g                 jedilnega škroba                                  28 mg PHE

3 čajne žličke    pecilni prašek                                        0 mg PHE

1/8 l                   mleka  PKU                                          20 mg PHE    

Preliv :

250 g                 sladkorja v prahu                                  0 mg PHE

Sok 1-2              limon                                                     5 mg PHE

.                         lupina limone za povrh                         0 mg PHE

Postopek :
Maslo penasto vmešamo, postopno dodajamo sladkor in jajčni nadomestek ter mešamo tako dolgo, da se sladkor raztopi nato dodamo še limonino. Moko, jedilni škrob in pecilni prašek premešamo in izmenoma dodajamo prejšnji kremasti masi. Posodo namastimo z maslom in potresemo z drobtinami nato vanjo vlijemo testo in pri 200 stopinjah pečemo približno eno uro. Pripravimo sladki prah in limonin sok, ju zmešamo, da dobimo gost tekoč preliv. Pečen kolač zvrnemo na mrežo in še toplega lahko premažemo z glazuro ter potresemo z limoninimi olupki.

Celoten recept vsebuje 124 mg PHE.

REZANCI V ZELENI OMAKI

Sestavine :

350 g        mlade špinače brez trših delčkov               385 mg PHE

125 g        zamrznjenega graha                                   325 mg PHE

500 g        HM širokih rezancev                                   150 mg PHE

2 žlički      jedilnega škroba                                             5 mg PHE  

180 ml     gostega jogurta                                          378 mg PHE

4 žlice      nasekljanega peteršilja                                           sledi

6 vejic      sveže bazilike natrgane na koščke                          sledi  

.                sol, poper                                                        o mg PHE

Postopek :
Špinačo oplaknete in jo v kozici prelijete s toliko vode da je prekrita. Kozico pokrijete, zavrete, znižate ogenj in na zmerni temperaturi kuhate 2 minuti, da se zmehča. Dodajte grah in nepokrito kuhajte 2 minuti. Zelenjavo s tekočino preložite v skledo in postavite na stran. Rezance skuhajte in odcedite. Medtem zmešajte škrob in jogurt v gladko zmes in jo predenite v kozico , v kateri se je kuhala zelenjava. Mešajte jo na zmernem ognju, da rahlo zavre, dodajte zelenjavo, peteršilj , baziliko, solite in poprajte po okusu in dobro premešajte. Odcejene rezance dodajte omaki in dobro premešajte. 

Celoten recept vsebuje 1242 mg PHE.

RIŽEVA SOLATA Z BELUŠI IN RAZLIČNO ZELENJAVO

Sestavine :

400 g          belega riža                                                                  460 mg PHE

400 g          belih belušev                                                               240 mg PHE     

100 g          kuhanega korenja,  narezanega na kockice                 31 mg PHE

100 g          kuhanega graha                                                          190 mg PHE

70 g            na kocke narezane kuhane gomoljne zelene               33 mg PHE

.                  sol in poper                                                                     0 mg PHE

4 žlice         olja                                                                                  0 mg PHE

2-3 žlice      jabolčnega kisa                                                               0 mg PHE   

Postopek :
Riž speremo s hladno vodo, nato ga stresemo v slan krop in kuhamo približno15 minut, da se riž skuha, vendar ostane še čvrst. Kuhan riž dobro odcedimo, stresemo v skledo in zmešamo z oljem. Spodnji del belušev  ostrgamo, nato jih narežemo na koščke, v vreli slani vodi kuhamo  približno 5 minut in odcedimo. V isti vreli vodi nato kuhamo še grah, korenček in zeleno. Kuhano zelenjavo odcedimo in pustimo, da se ohladi. Beluše in drugo zelenjavo primešamo rižu, po okusu  solimo in popramo, pokapamo s kisom in premešamo.  

Celoten recept vsebuje 954 mg PHE.

SADNE ŽOGICE

Sestavine:

100 g        kokosa                                                         349 mg PHE

200 g        suhih marelic                                              266 mg PHE

100 g        rozin                                                              47 mg PHE    

50 g          mletih lešnikov                                           255 mg PHE

.                sok dveh pomaranč                                      14 mg PHE

60 g          medu                                                             10 mg PHE

Postopek:
V posodi zmešajte kokos, narezane suhe marelice, rozine, mandlje, med in pomarančni sok. Po potrebi, če je masa presuha, dodamo še več soka. Oblikujte  kroglice in jih povaljajte v kokosu in mletih lešnikih.

Celoten recept vsebuje 941 mg phe.

SOLATA  Z BROKOLIJEM IN TESTENINAMI

Sestavine :

600 g          kuhanih PKU testenin                               90   mg PHE

2 žlici          oljčnega olja                                                 0 mg PHE

400 g          kuhanega brokolija                                  480 mg PHE

2 stroka      česna                                                          43 mg PHE

200 g          paradižnika                                                 48 mg PHE

50 g            energ-y sira po želji                                   81 mg PHE

.                  malo jabolčnega kisa                                   0 mg PHE

Postopek :
V skledi zmešamo kuhan narezan brokoli, paradižnik, česen in kuhane testenine.
Prelijemo z oljčnim oljem in kisom, rahlo premešamo in po želji potresemo z parmezanom.

Celoten recept vsebuje 742 mg PHE, brez sira pa 661 mg PHE.

STROČJI  FIŽOL Z RIŽEM IN MASLOM

Sestavine :

500 g        stročjega fižola                                           365 mg PHE

100 g        čebule                                                           35 mg PHE

200 g        riža                                                              230 mg PHE    

50 ml       oljčnega olja                                                   0 mg PHE

.                Sol                                                                   0 mg PHE

20 g          masla                                                              7 mg PHE

.                paprika v prahu                                            70 mg PHE

Postopek :
Stročji fižol očistimo, operemo in narežemo na majhne koščke. Stresemo ga v lonec. Čebulo olupimo in sesekljamo. Riž operemo in odcedimo, nato vse skupaj dodamo fižolu. Nato v lonec vlijemo še olje in okoli 200 ml vode  in seveda tudi sol.  Vse skupaj kuhamo pri nizki temperaturi približno 20 minut. V drugem loncu raztopimo maslo in primešamo 1 ščepec paprike v prahu. Fižol s čebulo in rižem pretresemo v skledo in prelijemo s papriciranim maslom. Jed lahko jemo toplo ali hladno.  

Celoten recept vsebuje 708 mg PHE.

ŠPAGETNA SOLATA

Sestavine :

250 g        HM špagetov                                              128 mg PHE

150 g        korenčka                                                       47 mg PHE

150 g        rdeče paprike                                               81 mg PHE

150 g        koruze                                                         300 mg PHE

200 g        kislih kumaric                                               36 mg PHE

Marinada :

8 žlic        olja                                                                  0 mg PHE

12 žlic      jabolčnega kisa                                                       sledi   

.                sol, česen, drobnjak                                                sledi 

Postopek :
Špagete skuhamo v slanem kropu, nato jih precedimo in pokapamo z malo olja, da se ne sprimejo ter jih med hlajenjem večkrat premešamo. Pridamo drobno nariban  surov korenček na kratke rezance narezano papriko, drobno narezane kisle kumarice ter koruzo. Vse sestavine premešamo, da se enakomerno porazdelijo in solato prelijemo z marinado. Če bo pripravljen pol ure pred obrokom bo še okusnejše. V zimskem času namesto paprike narežemo steblo surovega pora.  

Celoten recept vsebuje 591 mg PHE.

ZAPEČENI REZANCI

Sestavine :

400 g        mešane zelenjave – zmrznene                   204 mg PHE

400 g        kuhanih PKU rezancev                                556 mg PHE

2 žlici       olja                                                                  0 mg PHE

.                Sol, poper, origano                                                 sledi 

.                malo mleka                                                  10 mg  PHE

Postopek :
Zelenjavo prevremo in odcedimo ter nato zmešamo z kuhanimi PKU  rezanci. Začinimo  in pretresemo v namaščen pekač. Prelijemo z mešanico mleka in vode in v pečici spečemo dokler jed ne porumeni.

Celoten recept vsebuje 760 mg PHE.

ZELENJAVNA ENOLONČNICA

Sestavine :

150 g        čebule                                                           53 mg PHE

150 g        korenja                                                          46 mg PHE

150 g        zelene                                                           71 mg PHE

200 g        krompirja                                                    200 mg PHE

10  g         česna                                                             21 mg PHE

150 g        šampinjonov                                               111 mg PHE

2 žlici       olja                                                                  0 mg PHE

.                voda, sol, poper                                              0 mg PHE

Postopek :
Čebulo na drobno narežemo in jo podušimo. Dodamo narezan česen ,gomolj zelene, korenje, krompir, šampinjone, premešamo, zalijemo z vodo in kuhamo približno pol ure, vmes posolimo in popopramo. Polovico kuhane enolončnice zmešamo v mešalniku, vrnemo v kozico, premešamo, zavremo in postrežemo na krožniku.

Celoten recept vsebuje 504 mg PHE.

ZELJNE KRPICE

Sestavine :

3 žlice      olja                                                                  0 mg PHE

150 g        nasekljane čebule                                         53 mg PHE

500 g        na kocke zrezanega svežega zelja              150 mg PHE

.                sol, kumina, jušna kocka, poper                             sledi

400 g        MH širokih rezancev                                   120 mg PHE

Postopek :
Na olju zarumenimo čebulo, stresemo vanjo zelje in nekaj časa pokrito dušimo. Začinimo prilijemo jušne osnove in podušimo do konca. Široke rezance skuhamo v slani vodi, jih odcedimo in zmešamo med pripravljeno zelje.  

Celoten recept vsebuje 323 mg PHE.

 

PKU TORTA – ČOKOLADNI MOUSSE

 (za pekač premera 22cm) oz za 12-15 kosov

torta vsebuje 671,8 mg Phe oz. brez malin 572,8 mg Phe

MALINOV PIRE

Maline - zmrznjene

450 g

99 mg Phe

Sladkor

150 g

0 mg Phe

Gelfix Extra

15 g

0 mg Phe

Zmrznjene maline zmešamo skupaj s sladkorjem in pustimo da se odtajajo. Maline nato rahlo pretlačimo in pretresemo v lonec. Gelfix Extra zmešamo z dvema žličkama sladkorja ter ga nato zmešamo s malinami. Maline segrevamo na močnem ognju dokler ne zavrejo. Ves čas narahlo mešamo, da se mešanica ne prismodi. Ko zavre primešamo preostali sladkor ter ob mešanju kuhamo še 3 minute. Malinov   pire nato zlijemo v veliko posodo oz pekač, da je zmes debela največ 1 cm. Nato počakamo da se zmes ohladi. Ko je ohlajena na sobno temperaturo jo postavimo v hladilnik.

TESTO

moka Loprofin mix

300 g

30 mg Phe

sladkor

150 g

0 mg Phe

margarina

150 g

0 mg Phe

Pecilni prašek

3 čajne žličke (7g)

0 mg Phe

Jajčni nadom. Loprofin

4 čajne žličke (10g)

1 mg Phe

voda

250 g

0 mg Phe

Pečico prižgemo na 180 stopinj. V posodo stresemo moko Loprofin mix, margarino, sladkor, jajčni nadomestek in pecilni prašek. Sestavine zmešamo z električnim mešalnikom ali rokami dokler ne dobimo zmes podobno fino mletim drobtinam. Dodamo vodo ter mešamo dokler ne dobimo gladke že rahlo tekoče mase. Na raven pekač postavimo peki papir. Pripravljeno maso zlijemo na peki papir. Pekač postavimo v pečico za 15 – 18 minut oziroma dokler ne dobi zlato rjave barve in je rahlo elastičen. Ko je testo pečeno ga vzamemo iz pečice ter ohladimo. Ko je testo ohlajeno ga položimo v model za torte tako, da je dno pekača popolno prekrito s testom.

NADEV – ČOKOLADNI MOUSSE

PKU Mleko

183 g

18,3 mg Phe

Jajčni nadom. Loprofin

8 g

1 mg Phe

Sladkor

18 g

0 mg Phe

Želatina v lističih

5 g

86,9 mg Phe

PKU Metax čokolada

150 g

84 mg Phe

Stepena sladka smetana

293 g

351,6 mg Phe

Želatino namoči v hladni vodi, kjer jo pustiš 10 minut ter jo pred uporabo ožemi. Stepi sladko smetano vendar naj bo še vedno rahlo tekoča. V posodo zlijemo 1/3 PKU mleka ter dodamo jajčni nadomestek in sladkor ter vse skupaj zmešamo. Nato vse skupaj zlijemo v preostalo mleko in segrejemo do 82-85 stopinj Celzija. Če nimamo termometra segrevamo toliko časa dokler na roču  kuhalnice s katero mešamo mleko ne ostane črta, ko po njej potegnemo s prstom. Mleko odstavimo iz ognja ter dodamo namočeno ožeto želatino in vse hitro premešamo. Vso maso nato preko sita precedimo v drugo posodo (da se odstranimo grudice) in počasi dodamo čokolado. Maso mešamo toliko časa da se čokolada ne stopi. Z mešanjem nadaljujemo, da se masa hitreje ohladi. Nato masi dodamo stepeno smetano in to postopoma najprej 1/3 da se smetana lepo umeša v maso nato pa še preostalo in ves čas mešamo. Nato približno ½ mase zlijemo v pekač na testo. Na testo dodamo malinov pire ter čez preostanek mase. Vse skupaj postavimo v hladilnik. Torto postrežemo šele po 2 urah ali naslednji dan.

Osebe z nizkim dnevnim vnosom Phe lahko naredijo torto brez malinovega pireja.

Copyright © 2012 by VEGSScreativeSTUDIO . All Rights Reserved.

Our website is protected by DMC Firewall!