Kuharski tečaj - otroci
Recepti 2014
Recepte iz otroškega in odraslega kuharskega tečaja 2014, primerne za tiskanje si lahko prenesete tukaj (klikni)
BIBINA SOLATA
Sestavine :
150 pora 115 mg PHE
400 g rdečega zelja 128 mg PHE
300 g belega zelja 90 mg PHE
1x glavica zelene solate (približno 300 g ) 162 mg PHE
150 g naribanih bučk 84 mg PHE
150 g naribane kolerabe 68 mg PHE
150 g naribanega korenja 46 mg PHE
. oljčno olje 0 mg PHE
. sok 1 limone 0 mg PHE
10 g sezama - po želji 250 mg PHE
. Sol 0 mg PHE
Postopek :
Zeleno solato zrežemo na trakove in jo stresemo v skledo. Narežemo in dodamo por, rdeče zelje, korenje,belo zelje, kolerabe in bučke. S sestavinami bogato solato posolimo, prelijemo z oljčnim oljem in limoninim sokom ter premešamo. Solato serviramo na krožnik in potresemo s sezamom. K solati ponudimo kruh.
Celoten recept vsebuje 1147 mg PHE. Brez sezama pa vsebuje 693 mg PHE.
GOBJI PAPRIKAŠ
Sestavine :
500 g gob 370 mg PHE
3 žlice olja 0 mg PHE
200 g čebule 70 mg PHE
200 g paprike 108 mg PHE
150 g krompirja 150 mg PH E
20 g česna 43 mg PHE
200 g paradižnika 48 mg PHE
90 g kisle smetane 129 mg PHE
. Peteršilj 0 mg PHE
Postopek :
Gobe, očistimo, operemo in zrežemo na listke. Na olju zarumenimo čebulo, pridamo na listke narezano papriko, gobe in dušimo. Ko se sok posuši, prilijemo malo jušne osnove in jed zgostimo z naribanim krompirjem. Pridamo olupljen in na kocke narezan paradižnik, ter kuhamo, dokler tekočina ne povre. Izboljšamo s smetano, peteršiljem in strtim česnom. Ponudimo z krompirjem, testeninami ali cmoki.
Celoten recept vsebuje 918 mg PHE.
KOLERABICE V OMAKI
Sestavine :
400 g mlade kolerabice 180 mg PHE
30 g masla 11 mg PHE
20 g moke 2 mg PHE
. Sol, poper, mleta kumina sledi
90 g kisle smetane 129 mg PHE
. sesekljan peteršilj sledi
Postopek :
Oprano kolerabo olupimo in narežemo na tanke ploščice. Stresemo jo v kozico, dolijemo malo jušne osnove ali vodo ter pokrito dušimo. Medtem segrejemo maslo, zamešamo moko ter zalijemo z decilitrom hladne vode. Mešamo z metlico, da se omaka razpusti ter nato zlijemo po kolerabicah, začinimo ter kuhamo, da se zmehča. Preden jo ponudimo, jo izboljšamo s smetani in peteršiljem.
Celoten recept vsebuje 322 mg PHE.
KORENČKOVI MUFINI
Sestavine :
50 g jajčnega nadomestka 1mg PHE
50 g rumenjakov nadomestek 1 mg PHE
100 ml vode 0 mg PHE
40 dag sladkorja 0 mg PHE
400 g naribanega korenja 124 mg PHE
250 g HM moke 30 mg PHE
. pol pecilnega praška 0 mg PHE
. cimet sledi
100 g rozin 47 mg PHE
½ dl pomarančnega soka 7 mg PHE
Postopek:
Rumenjakov in beljakov jajčni nadomestek zmešamo z vodo ,med mešanjem počasi dodajamo sladkor, moko, pecilni,dolijemo pomarančni sok in dodamo še cimet, korenje in rozine. Zmes pretresemo v pomaščene modelčke in 25 minut pečemo v pečici ogreti na 200 stopinj.
Celoten recept vsebuje 210 mg PHE.
KUHANA JABOLKA S PUDINGOM
Sestavine :
1/2l vode 0 mg PHE
300 g jabolk 27 mg PHE
1 x vaniljin sladkor 0 mg PHE
1 x vrečka vaniljinega pudinga 8 mg PHE
5 dl mleka 5 mg PHE
25 g rjavega sladkorja 0 mg PHE
Sestavine :
Jabolka operemo, olupimo in narežemo na četrtine. Kuhamo jih približno 15 minut v pol litra vode z dodanim vaniljevim sladkorjem . Jabolka odcedimo, preložimo v servirne posodice ter prelijemo z pudingom, narejenim po navodilu proizvajalca.
Celoten recept vsebuje 40 mg PHE.
KVAŠENI FLANCATI
Sestavine :
1 l moke HM 120 mg PHE
1 x kavna žlička soli 0 mg PHE
1 x pecilni prašek 0 mg PHE
50 g sladkorja 0 mg PHE
1 x vaniljev sladkor 0 mg PHE
. rumenjakov nadomestek dveh jajc sledi
2 žlici rum 0 mg PHE
1 x limonina lupina 0 mg PHE
2 žlici sladke smetane 24 mg PHE
20 g kvasa 110 mg PHE
30 g masla 11 mg PHE
300 ml toplo mleko 30 mg PHE
. olje za cvrtje 0 mg PHE
Postopek :
V moko presejemo in pomešamo pecilni prašek. Ob strani sklede damo sol in v jamico sredi moke vse sestavine razen masla in kvasa. Kvas posebej raztopimo v 3 žlicah mleka in malo sladkorja. Z eno roko dolivamo mleko, z drugo mešamo sestavine z moko, dodamo vzhajan kvas in mleko. Testo naj bo mehkejše kot za potico. Prilijemo raztopljeno maslo in testo dobro pregnetemo .Pokrijemo, da vzhaja dobro uro ter ga nato razvaljamo za prst debelo. Zrežemo na pravokotnike in v vsakega dvakrat zarežemo. Med tem časom segrejemo olje in začnemo cvrti, vmes jih obrnemo. Ko so rahlo ohlajeni jih potresemo s sladkorjem.
Celoten postopek vsebuje 295 mg PHE.
LIMONOV SADNI KOLAČ
Sestavine :
125 g zmehčanega masla 45 mg PHE
300 g s ladkorja 0 mg PHE
jajčni nadomestek treh jajc 1 mg PHE
. nastrgana lupina ene limone 0 mg PHE
250 g moke 30 mg PHE
125 g jedilnega škroba 28 mg PHE
3 čajne žličke pecilni prašek 0 mg PHE
1/8 l mleka PKU 20 mg PHE
Preliv :
250 g sladkorja v prahu 0 mg PHE
Sok 1-2 limon 5 mg PHE
. lupina limone za povrh 0 mg PHE
Postopek :
Maslo penasto vmešamo, postopno dodajamo sladkor in jajčni nadomestek ter mešamo tako dolgo, da se sladkor raztopi nato dodamo še limonino. Moko, jedilni škrob in pecilni prašek premešamo in izmenoma dodajamo prejšnji kremasti masi. Posodo namastimo z maslom in potresemo z drobtinami nato vanjo vlijemo testo in pri 200 stopinjah pečemo približno eno uro. Pripravimo sladki prah in limonin sok, ju zmešamo, da dobimo gost tekoč preliv. Pečen kolač zvrnemo na mrežo in še toplega lahko premažemo z glazuro ter potresemo z limoninimi olupki.
Celoten recept vsebuje 124 mg PHE.
REZANCI V ZELENI OMAKI
Sestavine :
350 g mlade špinače brez trših delčkov 385 mg PHE
125 g zamrznjenega graha 325 mg PHE
500 g HM širokih rezancev 150 mg PHE
2 žlički jedilnega škroba 5 mg PHE
180 ml gostega jogurta 378 mg PHE
4 žlice nasekljanega peteršilja sledi
6 vejic sveže bazilike natrgane na koščke sledi
. sol, poper o mg PHE
Postopek :
Špinačo oplaknete in jo v kozici prelijete s toliko vode da je prekrita. Kozico pokrijete, zavrete, znižate ogenj in na zmerni temperaturi kuhate 2 minuti, da se zmehča. Dodajte grah in nepokrito kuhajte 2 minuti. Zelenjavo s tekočino preložite v skledo in postavite na stran. Rezance skuhajte in odcedite. Medtem zmešajte škrob in jogurt v gladko zmes in jo predenite v kozico , v kateri se je kuhala zelenjava. Mešajte jo na zmernem ognju, da rahlo zavre, dodajte zelenjavo, peteršilj , baziliko, solite in poprajte po okusu in dobro premešajte. Odcejene rezance dodajte omaki in dobro premešajte.
Celoten recept vsebuje 1242 mg PHE.
RIŽEVA SOLATA Z BELUŠI IN RAZLIČNO ZELENJAVO
Sestavine :
400 g belega riža 460 mg PHE
400 g belih belušev 240 mg PHE
100 g kuhanega korenja, narezanega na kockice 31 mg PHE
100 g kuhanega graha 190 mg PHE
70 g na kocke narezane kuhane gomoljne zelene 33 mg PHE
. sol in poper 0 mg PHE
4 žlice olja 0 mg PHE
2-3 žlice jabolčnega kisa 0 mg PHE
Postopek :
Riž speremo s hladno vodo, nato ga stresemo v slan krop in kuhamo približno15 minut, da se riž skuha, vendar ostane še čvrst. Kuhan riž dobro odcedimo, stresemo v skledo in zmešamo z oljem. Spodnji del belušev ostrgamo, nato jih narežemo na koščke, v vreli slani vodi kuhamo približno 5 minut in odcedimo. V isti vreli vodi nato kuhamo še grah, korenček in zeleno. Kuhano zelenjavo odcedimo in pustimo, da se ohladi. Beluše in drugo zelenjavo primešamo rižu, po okusu solimo in popramo, pokapamo s kisom in premešamo.
Celoten recept vsebuje 954 mg PHE.
SADNE ŽOGICE
Sestavine:
100 g kokosa 349 mg PHE
200 g suhih marelic 266 mg PHE
100 g rozin 47 mg PHE
50 g mletih lešnikov 255 mg PHE
. sok dveh pomaranč 14 mg PHE
60 g medu 10 mg PHE
Postopek:
V posodi zmešajte kokos, narezane suhe marelice, rozine, mandlje, med in pomarančni sok. Po potrebi, če je masa presuha, dodamo še več soka. Oblikujte kroglice in jih povaljajte v kokosu in mletih lešnikih.
Celoten recept vsebuje 941 mg phe.
SOLATA Z BROKOLIJEM IN TESTENINAMI
Sestavine :
600 g kuhanih PKU testenin 90 mg PHE
2 žlici oljčnega olja 0 mg PHE
400 g kuhanega brokolija 480 mg PHE
2 stroka česna 43 mg PHE
200 g paradižnika 48 mg PHE
50 g energ-y sira po želji 81 mg PHE
. malo jabolčnega kisa 0 mg PHE
Postopek :
V skledi zmešamo kuhan narezan brokoli, paradižnik, česen in kuhane testenine.
Prelijemo z oljčnim oljem in kisom, rahlo premešamo in po želji potresemo z parmezanom.
Celoten recept vsebuje 742 mg PHE, brez sira pa 661 mg PHE.
STROČJI FIŽOL Z RIŽEM IN MASLOM
Sestavine :
500 g stročjega fižola 365 mg PHE
100 g čebule 35 mg PHE
200 g riža 230 mg PHE
50 ml oljčnega olja 0 mg PHE
. Sol 0 mg PHE
20 g masla 7 mg PHE
. paprika v prahu 70 mg PHE
Postopek :
Stročji fižol očistimo, operemo in narežemo na majhne koščke. Stresemo ga v lonec. Čebulo olupimo in sesekljamo. Riž operemo in odcedimo, nato vse skupaj dodamo fižolu. Nato v lonec vlijemo še olje in okoli 200 ml vode in seveda tudi sol. Vse skupaj kuhamo pri nizki temperaturi približno 20 minut. V drugem loncu raztopimo maslo in primešamo 1 ščepec paprike v prahu. Fižol s čebulo in rižem pretresemo v skledo in prelijemo s papriciranim maslom. Jed lahko jemo toplo ali hladno.
Celoten recept vsebuje 708 mg PHE.
ŠPAGETNA SOLATA
Sestavine :
250 g HM špagetov 128 mg PHE
150 g korenčka 47 mg PHE
150 g rdeče paprike 81 mg PHE
150 g koruze 300 mg PHE
200 g kislih kumaric 36 mg PHE
Marinada :
8 žlic olja 0 mg PHE
12 žlic jabolčnega kisa sledi
. sol, česen, drobnjak sledi
Postopek :
Špagete skuhamo v slanem kropu, nato jih precedimo in pokapamo z malo olja, da se ne sprimejo ter jih med hlajenjem večkrat premešamo. Pridamo drobno nariban surov korenček na kratke rezance narezano papriko, drobno narezane kisle kumarice ter koruzo. Vse sestavine premešamo, da se enakomerno porazdelijo in solato prelijemo z marinado. Če bo pripravljen pol ure pred obrokom bo še okusnejše. V zimskem času namesto paprike narežemo steblo surovega pora.
Celoten recept vsebuje 591 mg PHE.
ZAPEČENI REZANCI
Sestavine :
400 g mešane zelenjave – zmrznene 204 mg PHE
400 g kuhanih PKU rezancev 556 mg PHE
2 žlici olja 0 mg PHE
. Sol, poper, origano sledi
. malo mleka 10 mg PHE
Postopek :
Zelenjavo prevremo in odcedimo ter nato zmešamo z kuhanimi PKU rezanci. Začinimo in pretresemo v namaščen pekač. Prelijemo z mešanico mleka in vode in v pečici spečemo dokler jed ne porumeni.
Celoten recept vsebuje 760 mg PHE.
ZELENJAVNA ENOLONČNICA
Sestavine :
150 g čebule 53 mg PHE
150 g korenja 46 mg PHE
150 g zelene 71 mg PHE
200 g krompirja 200 mg PHE
10 g česna 21 mg PHE
150 g šampinjonov 111 mg PHE
2 žlici olja 0 mg PHE
. voda, sol, poper 0 mg PHE
Postopek :
Čebulo na drobno narežemo in jo podušimo. Dodamo narezan česen ,gomolj zelene, korenje, krompir, šampinjone, premešamo, zalijemo z vodo in kuhamo približno pol ure, vmes posolimo in popopramo. Polovico kuhane enolončnice zmešamo v mešalniku, vrnemo v kozico, premešamo, zavremo in postrežemo na krožniku.
Celoten recept vsebuje 504 mg PHE.
ZELJNE KRPICE
Sestavine :
3 žlice olja 0 mg PHE
150 g nasekljane čebule 53 mg PHE
500 g na kocke zrezanega svežega zelja 150 mg PHE
. sol, kumina, jušna kocka, poper sledi
400 g MH širokih rezancev 120 mg PHE
Postopek :
Na olju zarumenimo čebulo, stresemo vanjo zelje in nekaj časa pokrito dušimo. Začinimo prilijemo jušne osnove in podušimo do konca. Široke rezance skuhamo v slani vodi, jih odcedimo in zmešamo med pripravljeno zelje.
Celoten recept vsebuje 323 mg PHE.
PKU TORTA – ČOKOLADNI MOUSSE
(za pekač premera 22cm) oz za 12-15 kosov
torta vsebuje 671,8 mg Phe oz. brez malin 572,8 mg Phe
MALINOV PIRE
Maline - zmrznjene |
450 g |
99 mg Phe |
Sladkor |
150 g |
0 mg Phe |
Gelfix Extra |
15 g |
0 mg Phe |
Zmrznjene maline zmešamo skupaj s sladkorjem in pustimo da se odtajajo. Maline nato rahlo pretlačimo in pretresemo v lonec. Gelfix Extra zmešamo z dvema žličkama sladkorja ter ga nato zmešamo s malinami. Maline segrevamo na močnem ognju dokler ne zavrejo. Ves čas narahlo mešamo, da se mešanica ne prismodi. Ko zavre primešamo preostali sladkor ter ob mešanju kuhamo še 3 minute. Malinov pire nato zlijemo v veliko posodo oz pekač, da je zmes debela največ 1 cm. Nato počakamo da se zmes ohladi. Ko je ohlajena na sobno temperaturo jo postavimo v hladilnik.
TESTO
moka Loprofin mix |
300 g |
30 mg Phe |
sladkor |
150 g |
0 mg Phe |
margarina |
150 g |
0 mg Phe |
Pecilni prašek |
3 čajne žličke (7g) |
0 mg Phe |
Jajčni nadom. Loprofin |
4 čajne žličke (10g) |
1 mg Phe |
voda |
250 g |
0 mg Phe |
Pečico prižgemo na 180 stopinj. V posodo stresemo moko Loprofin mix, margarino, sladkor, jajčni nadomestek in pecilni prašek. Sestavine zmešamo z električnim mešalnikom ali rokami dokler ne dobimo zmes podobno fino mletim drobtinam. Dodamo vodo ter mešamo dokler ne dobimo gladke že rahlo tekoče mase. Na raven pekač postavimo peki papir. Pripravljeno maso zlijemo na peki papir. Pekač postavimo v pečico za 15 – 18 minut oziroma dokler ne dobi zlato rjave barve in je rahlo elastičen. Ko je testo pečeno ga vzamemo iz pečice ter ohladimo. Ko je testo ohlajeno ga položimo v model za torte tako, da je dno pekača popolno prekrito s testom.
NADEV – ČOKOLADNI MOUSSE
PKU Mleko |
183 g |
18,3 mg Phe |
Jajčni nadom. Loprofin |
8 g |
1 mg Phe |
Sladkor |
18 g |
0 mg Phe |
Želatina v lističih |
5 g |
86,9 mg Phe |
PKU Metax čokolada |
150 g |
84 mg Phe |
Stepena sladka smetana |
293 g |
351,6 mg Phe |
Želatino namoči v hladni vodi, kjer jo pustiš 10 minut ter jo pred uporabo ožemi. Stepi sladko smetano vendar naj bo še vedno rahlo tekoča. V posodo zlijemo 1/3 PKU mleka ter dodamo jajčni nadomestek in sladkor ter vse skupaj zmešamo. Nato vse skupaj zlijemo v preostalo mleko in segrejemo do 82-85 stopinj Celzija. Če nimamo termometra segrevamo toliko časa dokler na roču kuhalnice s katero mešamo mleko ne ostane črta, ko po njej potegnemo s prstom. Mleko odstavimo iz ognja ter dodamo namočeno ožeto želatino in vse hitro premešamo. Vso maso nato preko sita precedimo v drugo posodo (da se odstranimo grudice) in počasi dodamo čokolado. Maso mešamo toliko časa da se čokolada ne stopi. Z mešanjem nadaljujemo, da se masa hitreje ohladi. Nato masi dodamo stepeno smetano in to postopoma najprej 1/3 da se smetana lepo umeša v maso nato pa še preostalo in ves čas mešamo. Nato približno ½ mase zlijemo v pekač na testo. Na testo dodamo malinov pire ter čez preostanek mase. Vse skupaj postavimo v hladilnik. Torto postrežemo šele po 2 urah ali naslednji dan.
Osebe z nizkim dnevnim vnosom Phe lahko naredijo torto brez malinovega pireja.